γιατί μπροστά σου πάντα απλώνεται ένα δίχτυ
Αν κάποτε στα βρόχια του πιαστείς
κανείς δε θα μπορέσει να σε βγάλει
μονάχος βρες την άκρη της κλωστής
κι αν είσαι τυχερός ξεκίνα πάλι
Διαβάστε πρώτα την είδηση:
>Το λάθος της «Καθημερινής» και «η πτώση από τα σύννεφα»
Πέφτουν όλοι από τα σύννεφα με το λάθος που έγινε στη συντακτική ομάδα της οικονομικής «Καθημερινής» και πληροφορούμαστε πως υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους. Στο οικονομικό φύλλο της Κυριακής,μέσα σε ένα κείμενο υπήρχε σε ένα ρεπορτάζ σχετικά με «προεκλογικές εντάξεις στην ψηφιακή σύγκλιση» και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού» η εξής αναφορά, σε παρένθεση : (ΛΕΟ, δε το λίγο με το Ζήρα, γιατί είναι φίλοι μας αυτοί)
Κατρακυλάμε στην άβυσσο…
Χρόνια τώρα προσπαθώ να το διατυπώσω με κάθε δυνατό τρόπο. Με ποστ, με σημειώσεις, με παρεμβάσεις, με συζητήσεις, όπου και όποτε «με παίρνει». Πληθαίνουν τα παραδείγματα που δείχνουν οτι η αυτή η Κρίση είναι βαθιά. Βαθύτερη ακόμα και από την οικονομική κρίση. Γιατί η κρίση στα ΜΜΕ είναι κρίση της Δημοκρατίας. Είναι κρίση του πολιτεύματος. Είναι κρίση του ίδιου του πολιτισμού μας.
Κάνουμε πως δεν ακούμε. Ακόμη χτες έγραφα για τη μεγάλη δημοσιογραφική απάτη των «πληροφοριών» για την απόσυρση και ιδού τα χάλια μας…
Οχι, κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα.
Κρατάει χρόνια αυτή η κατάντια. Και κανένας δεν αντιδρά. «Ελα μωρέ, πως κάνεις έτσι; Δεν τα ξέρεις;». Τα ξέρω. Τα ξέρουμε όλοι. Και τα ξέρουν και οι αναγνώστες μας. Ολοι τα ξέρουν και όλοι συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Αναρωτιόμαστε όμως γιατί άραγε να πέφτουν οι κυκλοφορίες. Αναρωτιόμαστε γιατί μας λένε οτι βυθιζόμαστε στην αναξιοπιστία.
(Θυμηθείτε τότε που κάποιοι «έφεραν» τον Ερντογάν στην Ελλάδα!!!)
Και ύστερα να τα βάζουμε με τα «ανεξέλεγκτα» Blogs και το επικίνδυνο internet.
Το συγκεκριμένο περιστατικό προφανώς δεν αφορά μόνο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Αφορά το σύνολο των ΜΜΕ στην Ελλάδα και όχι μόνο στην Ελλάδα…
Απλώς εδώ έτυχε να «σπάσει ο διάολος το ποδάρι του».
Διότι εδώ και χρόνια τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα, τις ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και τις ειδήσεις έχουν πάψει να τις «βγάζουν» οι δημοσιογράφοι.
Τις βγάζουν οι «φίλοι μας».
Τις βγάζουν οι «πελάτες μας».
Τις βγάζουν οι διαφημιστές μας και εμπορικά μας τμήματα.
Τις βγάζουν αυτοί που μας δίνουν κρατική διαφήμιση.
Τις βγάζει ο …Πάριος.
Ολοι οι άλλοι εκτός από εμάς.
Οχι πάλι, δεν πετάω το μπαλάκι στους άλλους, όπως ίσως σκεφτεί κάποιος. Σίγουρα…
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι φιλίες των ιδιοκτητών, το ζήτημα είναι και τα «αόρατα» pay roll των δημοσιογράφων.
Είναι επίσης τα «μπλοκάκια». Ολοι εμείς -βάζω και τον εαυτό μου μέσα- που για να μπορέσουμε να επιζήσουμε σε αυτό το επάγγελμα, με ανασφάλιστη εργασία, με την αγωνία του σήμερα είμαι αύριο δεν είμαι, χωρίς την κάλυψη των Ενώσεών μας οι οποίες δεν μας δέχονται, χορεύουμε στο σκοπό που μας βαράει το ντέφι…
Είμαστε όλοι άξιοι της μοίρας μας και της χλεύης του κοινού.
Αν όμως μας έχει μείνει λίγη τσίπα επάνω μας έχουμε (ελάχιστο) χρόνο να βάλουμε και πάλι τα πράγματα στη θέση τους. Να πιάσουμε και πάλι την άκρη του νήματος και να αρχίσουμε από την αρχή.
Να ανακαλύψουμε και πάλι τη Δημοσιογραφία!
Μπορούμε!
Και μην ξεχνάμε:
Άρθρο 1
Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:
α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.
β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.
γ. Να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων, γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων.
δ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.
ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.
στ. Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύει ή να μεταδίδει την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση, η οποία θα τον έθετε σε προνομιακή θέση έναντι του θιγομένου.
Άρθρο 3
Η ισηγορία και η πολυφωνία, οξυγόνο της δημοκρατίας, αναιρούνται σε συνθήκες κρατικού μονοπωλιακού ελέγχου των Μ.Μ.Ε. και υπονομεύονται με τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας τους σε γιγαντιαίες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την κοινή γνώμη σαν καταναλωτή και προσπαθούν να χειραγωγήσουν το φρόνημα, τις συνήθειες και την εν γένει συμπεριφορά της.
Γι’ αυτό ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:α. Να υπερασπίζεται σθεναρά το δημοκρατικό πολίτευμα, που διασφαλίζει την ελευθεροτυπία και την απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
β. Να αποκρούει και να καταγγέλλει τις εκδηλώσεις κρατικού αυταρχισμού και τις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών των Μ.Μ.Ε. και ιδιαίτερα των ολιγοπωλίων.
γ. Να υπερασπίζεται τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στον εργασιακό χώρο του και να αρνείται την εκτέλεση έργου, που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
δ. Να μη δέχεται τη σύνταξη είδησης, σχολίου ή άρθρου και την παραγωγή εκπομπής κατά τις υποδείξεις των προϊσταμένων ή του εργοδότη του, αν το περιεχόμενό τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να καταγγέλλει τις εν αγνοία του παραποιήσεις και διαστρεβλώσεις του δημοσιογραφικού του προϊόντος.
Άρθρο 5
Η διαφάνεια στις οικονομικές σχέσεις αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της αξιοπιστίας, του κύρους και της επαγγελματικής αξιοπρέπειας του δημοσιογράφου, ο οποίος οφείλει:
α. Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται αμοιβή για δημοσιογραφική εργασία από απόρρητα κονδύλια κρατικών υπηρεσιών και δημόσιων ή ιδιωτικών οργανισμών.
β. Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται αργομισθία ή έπ’ αμοιβή θέση συναφή με την ειδικότητά του σε Γραφεία Τύπου, δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θέτει εν αμφιβόλω την επαγγελματική αυτονομία και ανεξαρτησία του.
γ. Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς.
δ. Να μη μεταδίδει και να μην αξιοποιεί ιδιοτελώς αποκλειστικές πληροφορίες που επηρεάζουν την πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών και την αγορά.
ε. Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του.
Άρθρο 8
Οι υποχρεώσεις των δημοσιογράφων, που απορρέουν από αυτόν τον Κώδικα, δεν συνιστούν περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Οι παραβάσεις των υποχρεώσεων αυτών ελέγχονται από τα δύο Πειθαρχικά Συμβούλια, συνερχόμενα σε κοινή συνεδρίαση, μέχρις ότου τροποποιηθεί το Καταστατικό, που θα επιλύσει θεσμικά το θέμα του Εποπτικού Οργάνου του Κώδικα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ
Άρθρο 7
1. Τα δόκιμα, τακτικά και αντεπιστέλλοντα μέλη έχουν την υποχρέωση:
α) Να ασκούν τη δημοσιογραφία ευσυνείδητα και με καλή πίστη, να τηρούν την επαγγελματική αλληλεγγύη και να δείχνουν διαγωγή, συμπεριφορά και ήθος ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν.
β) Να υπερασπίζονται σε κάθε περίπτωση την ελευθεροτυπία και να μη συνεργάζονται στην επιβολή και την άσκηση οποιασδήποτε λογοκρισίας ή μέτρου που περιορίζει κατά οποιοδήποτε τρόπο την ελευθερία του Τύπου.
γ) Να μην επιδιώκουν προσωπικά πλεονεκτήματα σε βάρος του συνόλου των μελών.
δ) Να υπερασπίζονται συναδέλφους τους που συκοφαντούνται από τρίτους και να καταγγέλλουν στο Διοικητικό Συμβούλιο κάθε ενέργεια που γίνεται σε βάρος των συμφερόντων και της αξιοπρέπειας των συναδέλφων τους.
ε) Να μην εκμεταλλεύονται τους συναδέλφους τους, υποκλέπτοντας την εργασία τους.
στ) Να μη χρησιμοποιούν παράνομα και ηθικά καταδικασμένα μέσα για να εξασφαλίσουν επαγγελματικά προνόμια.
ζ) Να μη δέχονται δώρα αναφορικά με τη δημοσιογραφική τους εργασία.
η) Να μην αποκαλύπτουν τις πηγές των πληροφοριών τους.
θ) Να τηρούν γενικά όλους τούς κανόνες τής δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας.
ι) Να μη μετέχουν αυτοβούλως ως εκπρόσωποι της Ενώσεως και να μη προκαλούν ανάμιξή της σε οποιαδήποτε πολιτική, κομματική, πολιτειακή ή καθεστωτική διαμάχη.
ια) Να παίρνουν μέρος στις συνεδριάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των μελών και να πειθαρχούν στις αποφάσεις τους, καθώς και στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα τακτικά μέλη πρέπει, επί πλέον, να παίρνουν μέρος στις ψηφοφορίες.
ιβ) Να προσέρχονται στα Πειθαρχικά Συμβούλια, ύστερα από σχετική πρόσκληση.
ιγ) Να κάνουν γνωστή στη Γραμματεία της Ενώσεως τη διεύθυνση της κατοικίας τους και τον αριθμό του τηλεφώνου τους.
ιδ) Να μη παίρνουν μέρος σε άλλη ή άλλες δημοσιογραφικές, επαγγελματικές οργανώσεις ή σωματεία, που οι επιδιώξεις και τα συμφέροντά τους αντιστρατεύονται τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα της Ενώσεως.
ιε) Να μη προσφέρουν εργασία σε ημερήσιες έφημερiδες των Αθηνών κλπ. με μικρότερο μισθό από το νόμιμο κατώτατο όριο.
ιστ) Στην αρχή κάθε χρόνου, πρέπει να υποβάλλουν στη Γραμματεία της Ενώσεως υπεύθυνη δήλωση για την επαγγελματική, οικογενειακή κλπ. κατάστασή τους, για την ενημέρωση του μητρώου και για να μπορεί το Διοικητικό Συμβούλιο να ασκεί τον έλεγχο που προβλέπει το άρθρο 10 τού Καταστατικού.
ιζ) Να πειθαρχούν απόλυτα στις αποφάσεις τού Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνελεύσεως για απεργία.
ιη) Να τηρούν τις διατάξεις της νομοθεσίας που ισχύουν για τα σωματεία.
ιθ) Να μην αναλαμβάνουν νέα εργασία, δίχως να ειδοποιούν την Ένωση, που έχει το δικαίωμα να ελέγχει αν τηρήθηκαν οι διατάξεις του εδαφίου ιε’ της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, για τα ελάχιστα όρια μισθών κλπ.
κ) Οι διευθυντές συντάξεως των εφημερίδων κλπ. μέλη της Ενώσεως, καθώς και οι αντιπρόσωποι των εργαζόμενων στο Μικτό Συμβούλιο, είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν αμέσως το Διοικητικό Συμβούλιο για κάθε μεταβολή που πραγματοποιείται στο χώρο της εργασίας που καλύπτουν και που αφορά ειδικότερα προσλήψεις και απολύσεις συντακτών, μεταβολές στους όρους και συνθήκες εργασίας τους κλπ.
2. Τα μέλη της Ενώσεως έχουν υποχρέωση να αποφεύγουν τις προσωπικές αντεγκλήσεις από τις στήλες των εφημερίδων και τα άλλα μέσα μαζικής ενημερώσεως και να συμμορφώνονται με τις σχετικές συστάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Η παράβαση ειδικά των συστάσεων αυτών θεωρείται ως ιδιαίτερα επιβαρυντικό πειθαρχικό παράπτωμα.
3. Κάθε μέλος της Ενώσεως, που έχει απαίτηση από τον εργοδότη του, είναι υποχρεωμένο, αν το καλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο, να δώσει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και τα αποδεικτικά στοιχεία και να αναθέσει στην ΄Ένωση, ως εκπρόσωπό του, να επιδιώξει δικαστικά την αναγνώριση και ικανοποίηση της απαιτήσεώς του. Το μέλος δεν μπορεί πια να παραιτηθεί από την απαίτησή του ή να δεχθεί την μερική ή την ολική της εξόφληση, παρά μόνο μέσω του Ταμία της Ενώσεως, εκτός αν το Διοικητικό Συμβούλιο του επιτρέψει να επιδιώξει με δικά του μέσα την ικανοποίηση της απαιτήσεώς του.
4. Η παράβαση των παραπάνω υποχρεώσεων αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.